BLOG


Stop your past from ruining your present 

Laat je verleden niet je heden verwoesten! Het is zo makkelijk om je door je verleden te laten leiden. Maar het weerhoudt je vrij te zijn en te leven in het nu. Wat het ook is vanuit je verleden, dat jouw pijn veroorzaakt in het heden. Denk aan verlies, rouw, mishandeling, trauma, scheiding, abortus, adoptie, afgestaan, kinderloosheid, veteraan, PTSS. Jij kunt er iets aan veranderen!

Your past is not the author of your life story - you are! 


Maar hoe dan?

Zorg voor een omgeving waarin jij je veilig voelt. Dit kan een plek zijn of mensen om je heen. Zoek manieren die jou helpen te ontspannen. Zodat je niet meer constant hyper alert bent. Je kunt denken aan, een bad nemen, wandelen, schrijven, tekenen of sporten. Zoek een psycholoog of coach die jou echt begrijpt! Zodat je je verhaal kunt vertellen zonder dat iemand oordeelt en je uiteindelijk herstel kunt ervaren.

En dan kun je je volgende stap zetten. Herschijf jouw verhaal! Wat er ook is gebeurd, of wie jou ook pijn heeft gedaan. Het is verledentijd. Blijven nadenken over wat of wie jouw pijn heeft gedaan helpt je niet verder. Blijf jezelf vertellen dat verandering mogelijk is! Vertel jezelf dat het niet jouw schuld is, maar dat jij je best hebt gedaan.

Het verleden bepaalt niet wie jij bent. Je leeft in het heden waarin je een keus hebt hoe je wilt leven.

Je verleden is niet de auteur van jouw levensverhaal, dat ben jij!


Niet meer uitstellen maar doen! 


Ik leef hierdoor bewuster. Ik maak voor mijzelf duidelijke keuzes in wat ik wel en niet wil doen. Waar ik wel en niet heen wil gaan. En wat ik bijvoorbeeld nog graag wil zien. Ik dacht altijd, ach ik heb nog alle tijd, het kan nog wel. Totdat ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met de dood van dierbaren. En daar bleef het niet bij, ik kwam steeds vaker in aanraking met ziekte en verloor geliefde mensen om mij heen. Ik realiseerde me dat het niet alleen maar bij anderen gebeurd, maar dat het mij net zo goed kan overkomen. Ik kan ook ziek worden of een ongeluk krijgen. 


Geen excuses meer! 

Tijd om voluit te gaan leven en te genieten van mijn kostbare tijd. Sinds ik deze keuze voor mijzelf heb gemaakt reis ik bijvoorbeeld veel. En heb ik na tien jaar kantoorleven een opleiding tot coach gedaan. En dat niet alleen, al een behoorlijk aantal jaar wilde ik een boek schrijven. Maar vindt daar maar eens de tijd voor. Ik had genoeg excuses om het telkens uit te stellen. Tot dat ik onverwacht in de ziektewet kwam na een ongeluk. Even werd ik letterlijk stil gezet. Opeens had ik alle tijd en werd het tijd voor actie. 
Ik doe nu de dingen waar ik blij van word en voel me daardoor een gelukkiger mens. Doe jij wat jou echt gelukkig maakt? Of gebruik je nog steeds excuses? Zo ja, wordt het niet tijd dat jij nu in actie komt en het beste uit jezelf gaat halen?


ik wil niet meer uitstellen

Your destiny is in your journey

Vaak denken we dat onze bestemming het eind doel is en vergeten we vaak dat de weg er naar toe minstens zo belangrijk is. Realiseer je maar eens wat je nodig hebt om bij je eind doel te komen. Ongetwijfeld kom je het onderweg tegen. Soms zul je het niet direct zien als hulp voor je bestemming. Maar als je eens stil blijft staan en terug kijkt naar je gelopen weg vallen dingen vaak op hun plek. Dan begrijp je waarom je bijvoorbeeld ontslag kreeg, je contract eindigde, je op vakantie in Portugal was, de mensen die je ontmoet hebt. Soms sta ik even stil op mijn weg, en kijk ik achterom. Soms vallen puzzelstukjes dan ineens op hun plek. Soms is er een reden voor. Maar vaak genoeg blijf je met vragen achter waar je nooit een antwoord op zult krijgen. Er blijven onbegrijpelijke dingen gebeuren in deze gebroken wereld en niet alles is verklaarbaar hoe graag we dat ook willen. Geen enkel mens in dit leven kent alleen maar voorspoed. Je bestemming ligt al in je reis. Waar heen ben jij onderweg? Meer over mijn reis lees je in mijn autobiografie!